Ingrediënten:
◦200 gr suiker
◦200 gr boter
◦400 gr bloem (niet zelfrijzend)
◦1 ei
◦evt snufje zout
Werkwijze:
De boter zacht laten worden. De boter en de suiker samenvoegen en op een lage snelheid mixen, niet te lang, maximaal
5 minuten. Het ei toevoegen en kort mixen tot een homogene massa.
Daarna de bloem toevoegen. Rustig beginnen met mixen en dan mag de snelheid wat omhoog tot het korrelig
wordt. Het deeg uit de kom halen en tot een bol vormen, dan inpakken in folie.
Minimaal een uur in de koelkast laten rusten. Uitrollen tot ongeveer 4 mm, uitsteken naar behoefte.
Koekjes mogen 8 tot 10 minuutjes in de oven op 180° C.
Lactosevrije taart
Als je een lactosevrije taart wilt maken (lactose-intolerantie) kan je het volgende recept gebruiken.
Biscuitdeeg of wel Moskovisch deeg, uiteraard zonder melk en boter!
Benodigdheden:
5 eieren;
150 gram suiker;
1 zakje vanillesuiker;
125 gram bloem;
25 gram maïzena;
snufje zout.
Gebruik de olijfolie om de vorm mee in te vetten. Stort het beslag in de vorm en bak hem af in de oven.
Met dit recept bak je een prachtige basis taart
Botercrème
Deze kan je maken van plantaardige margarine (Wajang) met tafelsuiker, poedersuiker of
helemaal zoals het hoort, echte banket suikersbakkerspoeder.
Je kan ook kiezen voor roomboter die niet gemaakt is in NL. Kijk op de verpakking, staat er
"Made in France" dan betekent dit dat er geen lactose in zit. Meng de ingrediënten door elkaar.
Minimaal 10 minuten mixen op de hoogste stand om een mooie romige crème te krijgen.
Banketbakkersroom maken:
25 gr. glutafin witte bakmix;
2 eidooiers;
1 zakje vanillesuiker;
50 gram suiker;
2,5 dl sojamelk.
Let op gebruik geen vanillesojamelk voor de banketbakkersroom, want hierin is lactose verwerkt.
(Glutafin is te verkrijgen via allergiesupermarkt.nl)
1.Roer de eidooiers, de vanillesuiker en de suiker glad, (doe dit in een ruime kom);
2.Meng de bakmix en een gedeelte van de sojamelk door het eimengsel;
3.Breng de rest van de sojamelk aan de kook en zet vervolgens de vlam laag;
4.Voeg langzaam, al roerend de hete melk toe aan het mengsel in de kom;
5.Doe het mengsel vervolgens terug in de pan en breng het al roerend weer aan de kook;
6.Laat de dikke pudding afkoelen. (Zet de pan in een bak met koud water, wel regelmatig roeren).
Vulling suggesties:
Laag 1: Slagroom van Minus L (lactosevrije melk). Minus L is te verkrijgen in de meeste supermarkten.
Laag 2: (Gezeefde) jam, of vers fruit.
Decoratie:
Nu kan je geheel naar eigen creativiteit met fondant of marsepein de taart decoreren, mits in de ingrediënten geen lactose/melkpoeder is verwerkt.